2024. május 4. szombat

Hírek

Népszerű hírek

Rózsásodik Oroszlány

2024. április 25., csütörtök 06:10

Évek óta érvényesül az ökológiai szemléletváltás az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt. zöldfelület-gazdálkodásában. A városi parkfenntartó cég ugyanis régóta munkálkodik azon, hogy a település felkészüljön a klímaváltozással járó hatásokra, amelynek nagyon fontos eleme a zöldfelületek megfelelő gondozása, fejlesztése és megtartása.

Ezért lettek a fenntarthatóság jegyében az elmúlt évek során szárazság tűrő évelő virágágyások kialakítva és több városi helyszínen esőkertek telepítve a csapadék megtartására.

Ugyancsak e szemlélet mentén rózsásodik idén tavasszal Oroszlány. A közterületi zöldfelületek, dísznövények fejlesztése érdekében a városban több helyszínen, egynyári virágokat váltanak le a sokkal kevesebb gondozást igénylő rózsafajtákra, részben az „Oroszlány Város 70 Éves” ünnepi évhez kapcsolódóan.

Az előnevelt rózsatövek – megközelítőleg 200 db – nem csak azért váltják fel az egynyári növényeket a Szent Borbála téren és annak környezetében, a Rákóczi úti középső zöldsáv egyes területein, mert ezek fenntartási igénye is elenyésző a leváltott virágokéhoz képest, hanem mert elegáns megjelenésükkel és szépségükkel ékes színfoltjaivá is válnak majd a városi zöldfelületeknek. A fél és egy méter közti magasságú főként dúsan virágzó látványrózsák sárga, rózsaszín, fehér, barack és krémszínekben – tavasztól őszig – pompáznak és illatoznak majd.

De nem csak a város központjában élvezhetik a jövőben a rózsák fenséges látványát az ide látogatók és a városiak, ugyanis a falusi városrészben korábban a város 60. évfordulójára kialakított kis rózsaágyás tovább fejlesztése – a hagyomány folytatásaként – is megvalósul idén tavasszal. A Várdomb utca és Várdomb köz által határolt zöldterületen négy új épített ágyás kialakítása, két új rózsalugas, két új hulladékgyűjtő és köztéri padok telepítésével, mintegy 150 rózsatő beültetése – oszlopos, futó és talajtakaró rózsákból – zajlott civil szervezetek bevonásával, ahol a Legszebb Konyhakertek Közössége, OSE, OSE-Kószák, és a Falu Hagyományőrzők is képviseltették magukat.

Rózsákat telepítettek a Hölgyklub és az Oroszlány Barátainak Köre tagjai is, az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt. előkészítő munkájával és támogatásával. Ők március végén dolgoztak a Cultplay játszótérhez felvezető gyalogos sétány alsó ívében a játszótérre látogatók örömére, ahol a korábban ültetett díszfák között négy új épített rózsaágyásban, 60 darab előnevelt rózsatövet ültettek el szorgos munkával.

Az OIH Zrt. közel egymillió négyzetméter zöldfelületen végez munkát Oroszlány Város Önkormányzatának megbízásából, amely tevékenység, a hatalmas zöldfelület fenntartása és gondozása rendkívül forrás- és kapacitásigényes feladat. Ezért a város nem a természet ellenében, hanem a természetet segítségül hívva javítja a közterületek fenntartási színvonalát, s ennek részeként alkalmaz olyan fenntarthatóbb technikákat, mint a vízmegtartást célzó esőkertek telepítése, az új szemléletű zöldfelületgazdálkodás és növény telepítések.

Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt.
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.
Telefon: +36 (34) 560-025
Központi cím: info@oihzrt.hu
Honlap: http://oihzrt.hu