2024. June 17. Monday

Hírek, Aktualitások

2023. december 4.

Az amerikai BorgWarner újabb járműipari beruházása Oroszlányban

2023. december 4-én a Külgazdasági és Külügyminisztérium konferencia termében tartott sajtótájékoztatón jelentette be Szijjártó Péter miniszter az amerikai BorgWarner cég újabb kiemelt beruházását Oroszlányban. A városban most is több mint ezer főt foglalkoztató vállalat a tervezett 25 milliárd forint értékű fejlesztése nyomán hibrid és elektromos hajtású járművekhez fog termékeket gyártani. A projektet a magyar állam ötmilliárd forinttal támogatja, így hozzájárulva hatvan új munkahely létrejöttéhez.

Részletek: Hatalmas beruházás előtt a BorgWarner (oroszlany.hu) MTI - mti.hu

2023. november 24.

Vármegyei kitüntetést kapott az oroszlányi Veolia Water Hungary Kft.

Komárom-Esztergom Vármegye Közgyűlése díjazta a megye gazdaságának kiemelkedő szereplőit. Az elismeréseket, ahogy minden évben, szakmai zsűri véleményezése alapján ítélta oda a vármegye. A kitüntető címek átadására 2023. november 24-én Esztergomban az iparkamara térségi irodájában került sor. Komárom-Esztergom Megye Stratégiailag Kiemelkedő Fontosságú Nagyvállalata kitüntető címet az oroszlányi Veolia Water Hungary Kft. kapta.

Részletek:

2023. április 20.

Új Wescast projekt

498,77 millió Ft-os vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósul meg a járműipari fékrendszerekhez használt öntöttvas anyagminőség mechanikai fejlesztése, amely segítségével csökkenteni lehet a fékrendszerekből származó mikroszemcsés szennyeződések mennyiségét. Az innovációs fejlesztést a Wescast Hungary Zrt. és a Miskolci Egyetem által alkotott konzorcium valósítja meg 2025. február végéig a Széchenyi Terv Plusz Program keretein belül.

Részletek: Új Wescast projekt (oroszlany.hu)

2021. december 17.

Önkormányzati látogatás a Wescast Hungary Zrt.-nél

Tájékoztató értekezleten vett részt a Wescast Hungary Zrt. gyáregységében kedden délelőtt Lazók Zoltán polgármester, Rajnai Gábor és Szabó Mihály alpolgármesterek, Kontschán Flórián Jenő települési képviselő, valamint az önkormányzat és a polgármesteri hivatal munkatársai.

Részletek: Hivatali látogatás a Wescastban (oroszlany.hu)

2021. december 9.

Az időjárás sem akadály

A téliesre fordult időjárás sem akadályozza a kivitelezőket az Ipari Parkban megkezdett fejlesztések, beruházások folytatásában.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a mintegy 30 millió euró értékű beruházással a francia SUEZ cégcsoport a kontinens legnagyobb víztisztító membrán-gyártó egységévé fejleszti oroszlányi telephelyét. A mostani beruházással bővítik a szennyvízelőkészítő kapacitását, a gyártókapacitásokat, illetve egy új, könnyűszerkezetes raktár is felépül a telephelyen.

A korábbi Zenon Europe Kft. még 2001-ben települt az Ipari Parkba, amelyben 2002-ben indult meg a termelés. A vállalatot 2006-ban a General Electric, majd 2017. évben a SUEZ vásárolta meg. A “ZeeWeed" márkanéven forgalmazott membránszűrők gyártása, valamint szálkémiai gyártásfejlesztés folyik. Az Oroszlányban készülő termékek többek között ivóvíz- és ipari víz előállító berendezésekbe, kommunális és ipari szennyvíztisztítókba, továbbá az ENSZ és a NATO által is használt gyors reagálású, nagy hatékonyságú víz- és szennyvíztisztító berendezésekbe kerülnek beszerelésre.

Az amerikai BorgWarner Campus „legfiatalabb” tagja a BorgWarner Hungary Kft. is továbbfejleszti telephelyét. Jelenleg épületrészbővítés és infrastrukturális fejlesztés történik a cégnél.

A BorgWarner Hungary Kft. nyomatékelosztó- és irányító rendszerek világviszonylatban vezető fejlesztője és gyártója, amely teljes terméksorozatokat kínál az elsőkerék hajtáson (FWD) és hátsókerék hajtáson (RWD) alapuló AWD, valamint a tisztán elektromos és hibrid alkalmazások terén.

Képek

2021. december 9.

Érdeklődés az Ipari Park iránt

Társaságunk, mint az Ipari Park üzemeltetője évek óta jó munkakapcsolatot ápol pályázatokkal, befektetői megkeresésekkel kapcsolatosan a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel (HIPA). Az Ügynökség 2021. október 6-án kereste meg Társaságunkat, hogy egy akkumulátor gyártáshoz kapcsolódó vegyipari vállalat részére keresnek telephelyet Komárom-Esztergom megyében.

A Társaságunk által ajánlott területek felkeltették a befektető érdeklődését, amelyeket 2021. november 23-án személyesen is megtekintettek az Ipari Parkban. A területek bejárását követő befektetői megbeszélésen - ahol a térség munkaerő-piaci és gazdasági helyzetétől, építési- és környezetvédelmi szabályozásokon keresztül a közmű ellátottságig számos részletkérdés is egyeztetésre került - Lazók Zoltán polgármester úr mellett részt vettek a Közös Önkormányzati Hivatal és Társaságunk szakemberei is.

A befektető a telephely választással kapcsolatos végleges döntését előreláthatólag 2022. tavaszán fogja meghozni.

Képek

2021. szeptember 27.

Tereprendezés a BorgWarner Hungary Kft. mellett

Elszállításra került a BorgWarner Hungary Kft. telephelye mellett korábban ide deponált több ezer köbméternyi földlerakat. A deponált anyag elszállítását követő tereprendezés lehetőséget nyújt arra, hogy a cég által kialakított murvás parkolóhelyet tovább lehessen bővíteni, ezzel is enyhítve az Ipari Parkban tapasztalható parkolási problémákat.

Képek

2021. szeptember 27.

Jó ütemben haladnak a SUEZ beruházásai

Egyre látványosabb az idei év tavaszán megkezdett beruházás a SUEZ oroszlányi üzemében. Az elmúlt napokban elkezdődött a tervezett üzemcsarnok „felállítása” is. A mintegy 30 millió euró értékű beruházással a francia cégcsoport a kontinens legnagyobb víztisztító membrán-gyártó egységévé fejleszti oroszlányi telephelyét. A mostani beruházással bővítik a szennyvízelőkészítő kapacitását, a gyártókapacitásokat, illetve egy új, könnyűszerkezetes raktár is felépül a telephelyen.

Képek

Korábbi információk: Elkezdődött az új gyárterület földmunkálata az ipari parkban (oroszlany.hu)

2020. június 12.

Látványosan haladnak a SUEZ beruházásai

Mintegy 30 millió euró értékű beruházással fejleszti a kontinens legnagyobb víztisztító membrán-gyártó egységévé oroszlányi telephelyét a francia SUEZ cégcsoport. A mostani beruházással bővítik a szennyvízelőkészítő kapacitását, a gyártókapacitásokat, illetve egy új, könnyűszerkezetes raktár is felépül a telephelyen.

További részletek: Elkezdődött az új gyárterület földmunkálata az ipari parkban (oroszlany.hu)

2020. június 12.

Megújult a tájékoztató táblarendszer az Ipari Parkban

Oroszlány Város Önkormányzatának döntése alapján 2016. november 30-ig készült el a jelenleg használatos egységes arculatú tájékoztató táblarendszer. A táblarendszer kiegészítésére, bővítésére a Tudományos és Technológiai Park cím elnyerését és területbővítését követően 2017. évben, illetve az újabb, 2018. évi területbővítést követően 2019. évben került sor.

Az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt. munkatársai 2021. április 12-16. között helyszíni bejárás során felmérték a táblarendszer jelenlegi állapotát. Az elmúlt években több tájékoztató tábla megsérült, megrongálódott (30 darab). Ezek cseréjére, javítására és a táblák tartalmi elemeinek (cég elnevezések) aktualizálására került sor 2021. május 31-ig.

2020. május 19.

Pályázati lehetőség mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai megújulásához kapcsolódó fejlesztéseket támogató két pályázati felhívás jelent meg több mint 50 milliárd forint keretösszeggel - jelentette be Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. A pályázati felhívásra 2020. május 29-től adhatják be a vállalkozások a támogatási kérelmeket.

A támogatás célja a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében a hazai vállalkozások munkavállalói létszámának minél nagyobb arányú megtartását ösztönző fejlesztések megvalósítása, feltételesen visszatérítendő támogatás felhasználásával.

A "Mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodást segítő fejlesztések támogatása" című felhívásokra a vállalkozások a támogatási kérelmeket 33,3 milliárdos keretösszegre nyújthatják be a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), és 18,8 milliárd forintos keretösszegre a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében.

A támogatásból:

  • új eszközök, gépek szerezhetők be,
  • új technológiai rendszerek és kapacitások alakíthatók ki
  • támogatható automatizált termelési rendszerek,
  • gyártási technológiák és információs technológiák fejlesztése,
  • gyártási licenc, gyártási know-how beszerzése,
  • ingatlannal kapcsolatos infrastrukturális és ingatlan beruházás,
  • műszaki-, termék- és szolgáltatásfejlesztés,
  • továbbá a fejlesztéshez kapcsolódó képzés és tanácsadás.

A vállalkozások által igényelhető támogatás 5-től 153,5 millió Ft-ig, a támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 70 százaléka. A pályázaton kilenc főig munkavállalónként 1,5 millió forint, a 10. főtől a 49. főig egymillió, valamint az 50. főtől a 249. főig félmillió forint támogatást lehet igényelni.

A felhívás egyszerűsített eljárásrendű, új típusú, feltételesen visszatérítendő támogatást nyújt. A program keretében a pályázó teljesítményét összevetik a beadáskori állapottal a támogató által előre meghatározott eredményességi céloknak a projekt megvalósítását követő fenntartási időszakban való visszamérése révén. Az összevetés végén születik meg a döntés a visszatérítési arányról, azaz a pályázó részleges vagy akár teljes felmentést kaphat az előzetesen kiutalt támogatás visszafizetése alól.

A pályázati felhívás itt érhető el: www.palyazat.gov.hu/megjelent-az-ginop-128-20-a-mikro-kis-s-kzpvllalkozsok-modern-zleti-s-termelsi-kihvsokhoz-val-alkalmazkodst-segt-fejlesztsek-tmogatsa-cm-felhvs

2020. május 19.

250 főt bocsát el a Wescast

A kipufogó öntvényeket készítő, kínai Wescast Hungary Autóipari Zrt. 250 embert bocsát el az üzem 800 dolgozója közül, erről tájékoztatták a Vasas Szakszervezeti Szövetséget - mondta el az MTI-nek a szövetség alelnöke.

Az alelnök elmondta, a vállalatvezetéssel jó a kapcsolatuk, azonban vannak kérdések, melyekben ellentétes állásponton vannak. A Wescast április 25. és május 11. között nem termelt. A dolgozókat állásidőre küldték...

Bővebben: www.oroszlany.hu/media/hirek/2020/05/19/250-fot-bocsat-el-a-wescast

2020. április 13.

Több oroszlányi üzem is leállt

Munkavállalóik és partnereik biztonsága, illetve egészsége védelmében, és a kialakult járványügyi helyzetre tekintettel, az ipari park több cégénél azonnali döntés született. Több helyen átütemezték a szabadságolásokat és vészforgatókönyv lépett életbe.

Összesen 25 vállalkozás működik az Oroszlányi Tudományos és Technológiai Parkban, eddig hét jelentette be hivatalosan is a leállást. Egyes gyáraknál már régebben, másutt a napokban dőlt el az ott dolgozók sorsa. A változások 2118 dolgozót érintenek. Átütemezték a termelést, van, ahol részmunkaidőben dolgoznak tovább, van, ahol fizetetlen szabadságra küldték a dolgozókat, valamint az is opció, hogy megsürgetik a nyári karbantartási munkálatokat. A munkavállalók érdekében az érintett cégek többsége továbbra is fizeti a dolgozók TB- ellátásához szükséges minimumot.

Szabó Mihály alpolgármestert, az oroszlányi ad hoc operatív bizottság tagjaként számolt be az aktuális helyzetről. – Az oroszlányi önkormányzat intézkedéseket hozott a helyi iparűzési adót fizető vállalkozások adóterheinek könnyítésére. Felfüggesztjük az ipar¬űzési adóval kapcsolatos végrehajtási eljárásokat, valamint nem indítunk újakat. Fizetési halasztást és részletfizetést engedélyezünk azoknak, akik kérelemmel fordulnak az adóhatósághoz és arra jogosultak. Az egyéni vállalkozásoknak 500 ezer forintig terjedő adótartozására 12 havi pótlékmentes részletfizetést engedélyezünk minden vizsgálat nélkül. Lehetőséget biztosítunk a pótlék- és bírságtartozás mérséklésére vagy elengedésére, amennyiben a vállalkozó adója nem éri el az előző időszak fizetendő adóelőleg-összegét, akkor szeptember 15-ig kérheti annak módosítását – nyilatkozta a városvezető.

Bővebben: www.oroszlany.hu/media/hirek/2020/04/13/tobb-oroszlanyi-uzem-is-leallt

2020. április 11.

Oroszlányi cég adományozott

Az oroszlányi SUEZ Water Technologies & Solutions Hungary Kft. 6 millió forint támogatást nyújtott a Szent Borbála Kórháznak. Az egészségügyi intézmény a felajánlott adományból lélegeztetőgépet vásárol az új koronavírussal kezelt betegek ellátása érdekében.

A hivatalos átadót a napokban tartották az L-épület előtt. Dr. Lőke János, a kórház megbízott főigazgatója örömmel fogadta az adományt és bízik abban, hogy néhány héten belül sikerül beszerezniük az új készüléket.

Az elhangzottakhoz Ferencz Ádám igazgató is csatlakozott. Az oroszlányi cég igazgatója úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi helyzet embert próbáló mindannyiunk számára és minden eddiginél nagyobb összefogásra van szükség, hogy minél kisebb veszteséggel győzzük le a vírust.

„Nagyon örülök annak, hogy az adományunk célba ért és szívből remélem, hogy minél több beteg gyógyulását segíti. Hozzáteszem: ne legyen a készülékre szükség!” – nyilatkozta Ferencz Ádám.

Bővebben: www.oroszlany.hu/media/hirek/2020/04/11/oroszlanyi-ceg-adomanyozott

2020. március 17.

Rendkívüli egyeztetés

Lazók Zoltán polgármester kezdeményezésére a koronavírus végett kialakult helyzetről tartottak rendkívüli egyeztetést az ipari parki, valamint a főbb szolgáltató cégek vezetői kedden délelőtt.

Mindegyik munkáltató esetében gondot okoz a dolgozók foglalkoztatásának kérdése. Sokan szeretnének otthon maradni gyermekükkel, idős hozzátartozójukkal. Jelen körülmények között a munkavállalónak három lehetősége van: az önkéntes szabadság, a betegállomány és a fizetetlen szabadság igénybevétele.

Bővebben: www.oroszlany.hu/media/hirek/2020/03/17/rendkivuli-egyeztetes

2020. február 11.

Kerülni kell!

Február 10-én, hétfőn felbontják a Táncsics Mihály utat a 23. számú ház előtt szennyvízcsatorna javítás miatt.

Az út közepén lévő aknát nem lehet félpályás tereléssel javítani, így az utat teljes szélességében lezárják. A várhatóan február 17-ig tartó munkálatok végett az érintett buszmegállók / Mentőállomás, Táncsics M. út / is kikerülnek a menetrend szerinti autóbusz közlekedésből.

Forrás: www.oroszlany.hu/media/hirek/2020/02/11/kerulni-kell

2019. december 21.

Újabb adomány

A közelmúltban számoltunk be az oroszlányi a BorgWarner hagyományos jótékonysági bolhapiacáról, most pedig ismét jótékonykodott az Ipari Park zászlóshajója.

A termelési terület munkatársai a szeretet ünnepéhez közeledve úgy döntöttek, hogy egymás között gyűjtést szerveznek az oroszlányi Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Kollégium részére. A kollégák összefogása eredményeképpen 164 ezer Ft értékben vásároltak konyhai eszközöket és felszereléseket, amire az intézménynek most a legnagyobb szüksége volt.

A közössége nem először bizonyította Szabó Magda gondolatainak érvényességét: „Rengeteg jóindulat van az emberekben, segíteni vágyás, s ha valami rendkívüli esemény történik, rögtön felszínre tör. Az emberek jók.”

Forrás: www.oroszlany.hu/media/hirek/2019/12/21/ujabb-adomany

2019. december 14.

Jótékonysági bolhapiac

Az oroszlányi Ipari Park egyik zászlóshajója, a BorgWarner idén is megszervezte hagyományos jótékonysági bolhapiacát december 10. és 12. között.

A börze lényege, hogy a cég dolgozói felajánlották kiváló minőségű megunt, nem használt használati tárgyaikat, ruhákat, gyerekjátékokat, amit később egymás között kiárusítottak becsületkassza alapon. Az összegyűlt összeget minden évben jótékony célra fordítják.

Az adományt ebben az évben a Chron-beteg anyuka, Molnárné Taubitz Laura kapta meg dolgozói javaslatra, aki jelenleg Németországban várja az életmentő gyógykezeléseket. Bogár Attila gyárigazgató elmondta, hogy nagyszerű látni ezt a pozitív emberi hozzáállást, ahogy a kollégák összefogtak egy nagyon sokak számára ismeretlen anyuka életéért, hogy segíthessék a mielőbbi gyógyulást.

A dolgozók segítségével 241 ezer forint gyűlt össze a család részére. Azok a tárgyak, amik a börzén megmaradtak, az oroszlányi Szociális Szolgálathoz kerültek.

Forrás: www.oroszlany.hu/media/hirek/2019/12/14/jotekonysagi-bolhapiac

2019. december 11.

Közel tízmilliárdos bővítés

A francia Suez 9,6 milliárd forintból bővíti oroszlányi telephelyét, 85 új munkahelyet teremtve a víztisztító membránokat előállító gyárban - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Bővebben: www.oroszlany.hu/media/hirek/2019/12/11/kozel-tizmilliardos-bovites

2019. november 18.

Menetel a BorgWarner

Mint arról beszámoltunk, Lazók Zoltán polgármester csütörtökön találkozott Oroszlány vállalkozóival. Aznap jelent meg a HVG TOP 500-as listája, amelynek egyik meghatározó szereplője ipari parkunk zászlóshajója, a BorgWarner Oroszlány autóipari beszállító.

A szokásos év végi összeállításából megállapítható, hogy az elmúlt években folyamatos árbevétel növekedésről tett tanúbizonyságot a cég szinte minden mutató területén. Ipari parki vállalatunk 2013-ban a kilencvenedik volt a Magyarország 500 legnagyobb árbevételű társaságát felsoroló listán, innen ugrott tavaly a 68. a helyre, 177 milliárdos bevétellel.

Autóipari ágazati besorolásban sincs szégyenkezni valója a társaságnak: a járműiparban a 13. helyet foglalja el, a hozzáadott értéket termelők között pedig az 51. az országban a 2018-as adatok alapján.

Felkerült a listára a szintén ipari parki BorgWarner Hungary is, a 363-ik pozícióban.

Forrás: www.oroszlany.hu/media/hirek/2019/11/18/menetel-a-borgwarner

2019. augusztus 13.

TOP 50-ben a BorgWarner

Évek óta a magyar vállalati elitbe tartozik ipari parkunk zászlóshajója, a BorgWarner Oroszlány Kft, amely tavalyi eredményei alapján több gazdasági mutatóban is előrébb lépett a HVG közelmúltban megjelent összeállítása alapján.

Magyarország 50 legnagyobb saját tőkéjű cége között 2017-ben a 47, de tavalyi eredménye alapján már a 44. lett, közel 126 milliárd forinttal.

Export árbevételével a 38. a társaság, adózott eredményével pedig két helyet javítva a 34. pozíciót foglalja el, ami meghaladja a 21 milliárd forintot.

Forrás: www.oroszlany.hu/media/hirek/2019/08/13/top-50-ben-a-borgwarner

2019. március 29.

Szépül Majk

A BorgWarner lelkes csapatai takarítottak.

Forrás: www.oroszlanyimedia.hu/hirek/2019/03/25/szepul-majk

2018. augusztus 14.

Az elitben a BorgWarner

Évek óta a magyar vállalati elitbe tartozik ipari parkunk zászlóshajója, a BorgWarner Oroszlány Kft, amely tavalyi eredményei alapján több gazdasági mutatóban is előrébb lépett a HVG közelmúltban megjelent összeállítása alapján.

Az 50 legnagyobb export árbevételű céget felsoroló ranglistán egy év alatt két helyet előre lépve a 32-dik lett, 159 és félmilliárdos bevétellel. Ez 6%-os emelkedést jelent a 2016-os eredményhez képest.

A társaság saját tőkéje meghaladja a 100 milliárd forintot, amivel a 47. helyet foglalja el a vállalati TOP 50-ben. Adózott eredménye tavaly meghaladta a 18 milliárdot, amivel az előző felméréshez képest 9 helyet javítva, a 35. lett.

Forrás: www.oroszlany.hu/media/hirek/2018/08/14/az-elitben-a-borgwarner

2018. június 29.

Elismerés Ipari Parkunknak

A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés a megye gazdasági életének kiemelkedő gazdasági szervezetei tevékenységének elismerésére 2004-ben megalapította a Komárom-Esztergom Megye Gazdaságáért Kitüntető Címet, amelynek különdíját Lazók Zoltán polgármester vehette át csütörtökön Ipari Parkunk 2017-es teljesítménye alapján.

Tata adott otthont az idei díjkiosztónak, ahol a megye polgármesterei, állami hivatalvezetői, rendészeti és katasztrófavédelmi igazgatói mellett ott volt Bitay Márton Örs, az állami földekért felelős államtitkár, Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, Czunyiné Bertalan Judit és Bencsik János országgyűlési képviselő, valamint Popovics György megyei közgyűlési elnök.

Míg 2007-ben Oroszlány Ipari Parkjában15 kisebb-nagyobb vállalkozás 100 milliárd forintot kevéssel meghaladó árbevételt tudott elkönyvelni, addig tíz évvel később ez az összeg 300 milliárd felett volt. Jelenleg 24 vállalkozás működik a ma már Tudományos és Technológiai Park nevet kiérdemlő területen, ahol 2017-ben 23 milliárdos új beruházás valósult meg. Az elmúlt évtizedben a foglalkoztatottak száma 2 ezerről 4,5 ezerre emelkedett.

Megyei összehasonlításban a legnagyobbak közül a BorgWarner harmadik, a Suez Water Technologies and Solutions tizenegyedik, a Wescast tizenötödik, míg a BorgWarner TTS a huszonnegyedik az árbevételi rangsorban.

Forrás: www.oroszlany.hu/media/hirek/2018/06/29/elismeres-ipari-parkunknak

2018. május 27.

Állásbörze a sportcsarnokban

Három helyi ipari parki cég kínált állást.

Forrás: www.oroszlanyimedia.hu/hirek/2018/05/27/allasborze-a-sportcsarnokban

Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt.
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.
Telefon: +36 (34) 560-025
Központi cím: info@oihzrt.hu
Honlap: http://oihzrt.hu