2024. June 17. Monday

NÖVÉNYEK ÜLTETÉSE és ÁPOLÁSA VÁROSI KÖZTERÜLETEKEN

Lakossági tájékoztató anyag

A klíma változás hatásai városi környezetben

Ahogy az emberiség szép lassan – vagy talán nem is annyira lassan – 8 milliárdosra dagadt, a lakosság túlnyomó része városokba tömörült. A statisztikák szerint a világ népességének 75 százaléka 2050-re már városokban fog élni, s ennek a gyorsuló tendenciájú népesség növekedésnek és elvárosiasodásnak nem várt következményei lesznek.

A lokális vízmegtartás technikailag már most sem létezik. Amikor mindent lebetonoztunk és a csatornarendszerek kiépítésével a csapadékot egy helyre vezettük, részben mi magunk idéztük elő az özönvízszerű esőzéseket, a betonozott környezetben elviselhetetlen hőségeket, a gépjármű fogalomból és iparosodásból eredő rengeteg port és szmogot. Ahogy a szilárd burkolattal ellátott felületek nőttek az évtizedek során, az élővilág élettere úgy csökkent, s mostanra ezekre a parányira zsugorodott zöldfelületekre szorul avároslakó, ha árnyékra, hűvösebb, vagy tisztább levegőre vágyik, amelyek gondozása mindannyiunk felelősége és feladata.

Oroszlány közterületi adottságai

Mi oroszlányiak meglehetősen szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen az éghajlatváltozás hatásai csak nyomokban érzékelhetőek a városban. Jelentős mennyiségű zöld felület (összességében több, mint 1 millió négyzetméternyi), s mintegy 11 000 közterületi fa hűsíti a levegőt és nyújt árnyékot a forró nyári napokon, így talán még annyira se vagyunk tisztában a városok térhódításának negatív következményeivel, mint a nagyobb városok lakói.

Mit tehetsz Te?

Talán a FAÜLTÉS a legkézenfekvőbb válasz a kérdésre, amit mindenki a kisiskolástól a nyugdíjasig azonnal rávág. Igen ültess fát, amivel globálisan és helyben is sokat tehetsz az éghajlat változás ellen. Persze ez így jól hangzik és a saját udvarunkon ennek a kivitelezése általában rém egyszerű is. Megveszem a fát, elültetem a fát és gondozom a fát, de ennél azért közterületen fát telepíteni lényegesen körülményesebb és problémásabb.

A fa elültetése, későbbi gondozása, de már a helyének kiválasztása a földben lévő közművek, a burkolt felületek és épültek elhelyezkedése miatt is egy sokkal nehezebb feladat.

A fák haszna…

A legtöbb ember tudja, hogy a fák hasznosak a Földnek, sokan valószínűleg még azt is tudják, hogy elsősorban azért jók, mert szén-dioxidot kötnek meg. De egy élete teljében lévő erős fa nem csak emiatt kincs a városi környezetben.

Amellett, hogy a fák megkötik a szén-dioxidot és oxigént termelnek rengeteg egyéb jótékony hatású folyamattal támogatják az emberiséget, például kiszűrik a levegőben szálló port és egyéb szennyeződéseket, a nyári melegben árnyékot adnak, valamint párologtatással lehűtik a levegőt. Egy 30 év körüli fa átlagosan 12 kg szén-dioxidot tud egy év alatt belélegezni és egy négytagú család számára egy évre elegendő oxigént képes kibocsátani, emellett éves szinten 400 kg szennyeződést képes kiszűrni a levegőből és átlagosan 10 légkondicionáló gép munkáját elvégezni („BIO-légkondicionáló”).

Ezért is fontos annyira városi környezetben – talán jobban is, mint bárhol máshol – fát telepíteni, hogy a megváltozott éghajlati körülmények között a beton dzsungelek viszontagságai elviselhetőbbek legyenek.

Hogyan lehet közterületen fát ültetni?

Közterületen, önkormányzati területen és zöldfelületeken fás szárú növény, sövény, cserje és díszfű (pl. dísznád, bambusz) ültetéséhez minden esetben Oroszlány Város Önkormányzatának hozzájárulása kell, hiszen a terület, amin szeretnénk tevékenységünket végezni városi tulajdon. Az ültetéshez belegyezési nyilatkozatra lesz szükségünk, amiért Oroszlány Város Önkormányzatának Városfejlesztési és -üzemeltetési Osztályához kell fordulnunk. A tulajdonosi hozzájárulás iránti kérelemben be kell mutatnunk az ültetés helyét, ültetni tervezett növények darabszámát, valamint fajtáját. Kérelmünket minden esetben írásban, az alábbi email címek valamelyikén küldhetjük be: kovacs.gabor.ferenc@oroszlany.hu, bartalus.laszlo@oroszlany.hu

De mielőtt a Hivatalt kezdnénk leveleinkkel bombázni érdemes a következő szempontokkal és szabályokkal is tisztába lennünk.

 • A növény telepítési helyének kiválasztása során figyelemmel kell lenni a közművezeték nyomvonalára, amelyet az Önkormányzat minden esetben vizsgálni fog a kérelmek elbírálásakor.
 • A közművek nyomvonalán túl kiemelt jelentőséggel bír a burkolt felületek és épületek távolsága, amire az Önkormányzat vizsgálata szintén ki fog terjedni.
 • Kérvényük beadása előtt érdemes tervünkről szakmai és helyszíni egyeztetést kezdeményezni az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt. munkatársaival az info@oihzrt.hu email címen.
 • Közterületen az alábbi inváziós fajú fás szárú növények telepítése ingatlanon belül és közterületen egyaránt TILOS: FEHÉR AKÁC, MIRIGYES BÁLVÁNYFA, KÉSEI MEGGY, ZÖLD JUHAR, AMERIKAI KŐRIS, CSERJÉS GYALOGAKÁC.
 • Az alábbi nem őshonos, invazív fajok telepítése KERÜLENDŐ: CSODASÖVÉNY, EZÜSTFA, vagy OLAJFŰZ, GYALOGAKÁC, ZÖLD JUHAR, NYUGATI OSTORFA, AMERIKAI KŐRIS, KÖZÖNSÉGES ORGONA.
 • AJÁNLOTT és javasolt olyan őshonos, környezettűrő, a növekedési erejük alapján a rendelkezésére álló helyre megfelelő fajtájú fák ültetése, amelyek várhatóan nem fogják „túlnőni” a helyüket, mint például az alábbi alacsony növekedésű, gömb alakú koronáját nevelő fák: SZIVARFA, KŐRIS, CSEPLESZMEGGY, KRISZTUSTŐVIS, EPERFA, PIROSVIRÁGÚ GALAGONYA, DÍSZALMA, GÖMB-, KORAI-, MEZEI JUHAR. A fák telepítésénél szintén megfontolandó szempont lehet, olyan fás szárúak választása, amelyek a beporzó rovarok számára is nyújtanak táplálékot, azaz virágoznak.
 • Az ültetést szakszerűen kell elvégezni, a facsemetéket jól láthatóan kikarózva, a törzsüket védve és a későbbi locsolás hatékonysága céljából dréncsővel ellátva kell telepíteni.
 • Ültetést követően a fa gondozását az ültetőnek írásban vállalnia kell! Kiemelt gondot fordítva a locsolásra, tekintettel arra, hogy az éghajlati változások miatt napjainkban jelentősen több nedvességre van szüksége egy-egy facsemetének, jellemzően akár 4-5 évig is.
 • A közterületeken telepített fás szárú növényeink a beültetést követően a föld birtokosának, Oroszlány Város Önkormányzatának tulajdonát képezik majd, ezért azok kivágásához a későbbiekben engedély szükséges.

Hogyan gondozd a fádat?

 • Egy fiatal facsemete számára a legfontosabb az öntözés, hiszen a nyarak már rendszeresen annyira melegek és aszályosak manapság, illetve évről-évre erősödik az UV sugárzás is, hogy a gyökerek rendkívül hamar kiszáradnak, a levelek pedig szinte megégnek. Ezért a tavasztól őszig terjedő időszakban bőségesen öntözzük fánkat és használjunk dréncsövet, ami segíti a munkánkat. Később amikor a fa gyökere növekedésnek indul már egyre kevesebb locsolásra lesz szüksége, s pár (talán 4-5) év múlva elég lesz számára a természetes csapadékból összegyűjtött nedvesség is.
 • Már az ültetés során érdemes gondoskodni egy erős támasztékról facsemeténk számára, mert amíg a fa gyökere még nem indul fejlődésnek és nem kapaszkodik meg a legkisebb széllökés is kifordítja a helyéről.
 • A fiatal fákat nagyon fontos megszabadítani a gyomoktól, amik elszívják a fáktól a nedvességet. A legegyszerűbb és természetes megoldás a gyomok visszaszorítására, ha a fa környékére húzzuk az elhullott lombot kb. 5 cm vastagságban, az nem csak a gyomok fejlődését gátolja, de tápanyaggal is ellátják a fát a bomlás során, és védik a földet is a kiszáradástól.

Mit csinálj a lehullott falevelekkel?

A fák ápolásához hozzátartozik az általuk elhullatott őszi lomb kezelése is, amelyre mind közterületen, mind magánterületen több megoldás is kínálkozik.

A leginkább természetes megoldás a HELYBEN KOMPOSZTÁLÁS. A falevelek gyűjtése a fák tövében egyszerre költség és energia kímélő megoldás, ugyanakkor a növény számára is kiváló, hiszen az avar védi növényünket az elgyomosodástól, a lebomlás során javítja a talaj minőségét, nyáron pedig megtartja a nedvességet.

Persze közterületen rengeteg avar keletkezik az őszi időszakban, aminek ilyenfajta felhasználása nem mindig megoldható és gyűjtése-kezelése rengeteg munkát jelent. A nagyobb mennyiségű zöld hulladék „elnyeléséhez” közterületen kialakított lakossági-lakóközösségi KÖZÖSSÉGI KOMPOSZTÁLÓK igénylése lehetséges egyeztetés után, amelyért lakóközösségek folyamodhatnak az info@oihzrt.hu email címen, azzal a kitétellel, hogy a komposztáló kezelését, gondozását a lakóközösség teljes körűen magára vállalja és ezzel együtt a komposztálás során keletkezett komposzt anyagot természetesen szabadon fel is használhatja, javaslat szerint elsősorban a városi zöldfelületeken ültetett növényeknél.

Természetes megoldások ide, vagy oda, vannak területek, ahol a lehullott falevél elszállítása mennyiségénél fogva szükségszerű, főleg, mert a szél által szállított nedves, csúszós falevelek a burkolt felületeken balesetveszélyessé is vállhatnak. Az ezeken a területeken keletkező avar összegyűjtésében jelent nagy segítséget a KÖZÖSSÉGI FALEVÉLGYŰJTÉS, amely során a lakók által összehúzott levélkupacokat az info@oihzrt.hu email címre érkezett (pontos helymegjelölését tartalmazó) jelzést alapján az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt. munkatársai elszállítják.

Hogyan lehet közterületen virágoskertet művelni?

A városi környezet és épített terek, infrastrukturális rendszerek a fás szárú növények telepítését és gondozását nehezítik, s bár a kérelmezés menete ugyanaz, mint a fák és bokrok ültetésekor, de lágyszárú növények esetében sokkal kevesebb akadályba fogunk ütközni.

Gyakorlatilag, ha virágos kiskertről van szó a lakónak csak azt kell vállalni, hogy a saját költségén előkészített és virágokkal beültetett kiskertet a későbbiekben gondozza, vagyis locsolja, gazolja, ha kell visszavágja, illetve könnyű szerkezetes kis kerítéssel (esetleg karókkal és/vagy kötéllel) a füves területektől jól láthatóan elhatárolja.

Fontos megjegyezni, hogy ökológiai szempontból nagy problémát okoznak az invazív lágyszárak, kaktuszok és cserjék is, amelyek az őshonos fajok elnyomásával természetvédelmi károkat okoznak.

Az ültetés során mindenképpen KERÜLENDŐEK, illetve IRTANDÓAK az alábbiak: MEDVETALP KAKTUSZ FAJOK, KÖZÖNSÉGES SELYEMKORÓ, ARANYVESSZŐ FAJOK.

Nagyon fontos a gondozás mellet a fentebb említett kerítés, hiszen a közterületi zöldfelületeken dolgozóknak enélkül nehéz a fűbe simuló kiskerteket észre venni, s nagy lesz a bánat, ha munkánk gyümölcsét egy nagy fűnyírótraktor esetleg levágja...

Hogyan lehet közterületen fát kivágatni, vagy visszavágatni?

Persze ültetni mindig szebb, nemesebb cselekedet és ezzel együtt jobb érzés is, de vannak helyzetek, amikor mégis az ellenkezőjére kényszerülünk. S habár a fa érték és kincs mégis vannak esetek amikor kivágásuk vagy visszavágásuk szükségszerű. Ilyen például:

 • amikor egy-egy fa egészségi állapota nem megfelelő és balestveszélyes, ezért kivágása, vagy gallyazása szükséges. Ebben az esetben a bejelentést megtehető telefonon, személyesen vagy akár e-mail útján is Oroszlány Város Önkormányzatának Városfejlesztési és -üzemeltetési Osztályán, vagy telefonon és emailben a városi parkfenntartó cégnél, az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt.-nél,
 • vagy amikor valamilyen fejlesztés, építkezés miatt egészséges fa kivágása szükségszerű (pl.: családi házas övezetben, amikor a tulajdonos kapubejárót létesítene). Amennyiben egészséges fa kivágásáról van szó, minden esetben a jegyzőtől kell fakivágási engedélyt kérni. Fontos tudni, hogy ebben az esetben a fa kivágásának teljes költsége, a kivágás során a balesetvédelmi és biztonsági előírások betartás és az esetlegesen okozott kár költsége is a kérelmezőt terheli. Ugyanakkor a fa kivágás pótlási és gondozási kötelezettséggel jár együtt. Az erre a célra rendszeresített alábbi fakivágási kérelem formanyomtatványt, (letölthető a város honlapjáról az alábbi linken: oroszlany.hu/hivatalok/varosfejlesztesi-es-uzemeltetesi-osztaly), minden eseten írásban személyes, postai úton vagy ügyfélkapun (e-papír) kell benyújtani.

Mi indokolhatja egy fa visszavágását, gallyazását?

A fa visszavágás legalapvetőbb oka lehet

 • ha a fa beteges, törésre hajlamos és ezáltal balesetveszélyes,
 • ha lombozata akadályozza közterületeken a mozgást,
 • vagy ha lombozta zavarja a városi útvonalak beláthatóságát, ezáltal veszélyessé teszi a gépjármű, gyalogos és egyéb közlekedést.

Mi indokolhatja egy fa kivágását?

Elfogadható ok lehet többek között,

 • ha a fa gyökérzete kárt tesz a járdában, vagy épületek falában,
 • ha törésre hajlamos, beteg példány, amely balesetveszélyes ezáltal fennáll a személyi, közmű, műtárgy sérülés, vagy anyagi kár lehetősége,
 • esetlegesen, ha erősen allergén fajta.

Mi NEM indokolja egy fa kivágását?

Nem elégséges ok,

 • ha a fa levelet, termést hullat,
 • ha takarja a kilátást az épületből, vagy ha nem lehet tőle megfelelően parkolni. Ezért is nagyon fontos fa ültetésnél az előrelátás, hiszen a később gondot okozó fákat nem lehet csak úgy kivágatni, ha pedig engedély nélkül végzi ezt el valaki, jogi eljárással, pénzbüntetéssel nézhet szembe. Persze előfordulhatnak, olyan egyedi esetek, amikor egészséges fák kivágása válik szükségszerűvé, mint például építkezések, közmű hálózat fejlesztések, javítások esetlegesen tömeges lakossági jelzések. Ezekben az esetekben az egészséges fa pótlása kötelező és annak teljes költsége, valamint kivitelezése a kérvényezőre, adott esetben a lakóra, vagy a közmű vezeték tulajdonosára hárul.
További kérdések esetén forduljon bizalommal az OROSZLÁNYI INGATLANKEZELŐ ÉS HASZNOSÍTÓ ZRT-hez,
email: info@oihzrt.hu Telefon: 34/560-025 (H-P 08:00-17:00)
vagy OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK VÁROSFEJLESZTÉSI- ÉS ÜZEMELTETÉSI OSZTÁLYÁHOZ!
email: kovacs.gabor.ferenc@oroszlany.hu Telefon: 34/361-444/141 (Sz-Cs 08:00-12:00, 13:00-16:00)

Letölthető dokumentumok

Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt.
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.
Telefon: +36 (34) 560-025
Központi cím: info@oihzrt.hu
Honlap: http://oihzrt.hu