Digitális Élményközpont

2022. február 2., szerda 09:56

Robotok, 3D nyomtatók, okos otthon…

A 2022. évi első képviselő-testületi ülésen a testület elfogadta az előterjesztést, miszerint Digitális Élményközpont hálózatba lép be városunk. Az oroszlányi létesítményt, mely a Dózsa György út 22. / A szám alatt lévő ingatlanba költözik, Társaságunk, az OIH Zrt. vesz részt a központ kialakításában, valamint üzemeltetni is fogja azt. A szakmai háttértámogatást, tematikát, speciális eszközöket a Digitális Jólét Nonprofit Kft. biztosítja majd. A tervek szerint április elején fogadóképes lesz a bemutatóterem.

A digitális Tudásközpontok létrehozásának célja, hogy a vonzáskörzetükbe tartozó vállalkozások, képző intézmények, foglalkozáspolitikai szereplők aktív bevonása mellett, alkotópedagógiai módszerekre építve, központi szakmai és módszertani támogatással elősegítsék és pozitívan befolyásolják az infokommunikációs és digitális pályaorientációt, pályaválasztást, a felsőoktatási intézményválasztást, valamint a fiatal felnőttek munkaerő-piaci mobilitását, a digitális tudást igénylő szakmák irányba terelését.

Mindeközben közvetetten hozzájárulnak az informatikai szakmák vonzerejének, társadalmi és gazdasági elismertségének növeléséhez. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által gondozott, kiemelt projekt keretében az országban hat helyszínen (Nyíregyháza, Veszprém, Kaposvár, Békés, Kecskemét és Oroszlány) alakítanak ki Digitális Tudásközpontokat.

Az intézmény több tematikát, eszközcsoportot tud felmutatni. Az oktatási célú robotika területe teljesen alkalmas a természettudományos alaptantárgyak tananyagainak érdekes bemutatására, mivel a tudományág gyökerei, a mérnöki tudományokon keresztül leérnek egészen ezekig a területekig. További fontos szempont a fiatalok kreativitásának fejlesztése.

Az ipari robotika óriási fejlődést jelent az ipar számára. Az automatizálás nem elveszi a munkahelyeket, csupán átalakítja azokat. Mindezzel új pozíciókat nyit meg az alkalmazottak számára, ahol gépkezelői folyamatokban vesznek részt a korábbi, nehéz fizikai munkákkal szemben.

A programozás, a mikrokontrollerek, a mikroszámítógépek szintén fontos szerepet töltenek be a mindennapokban. A technológia születésüktől kezdve körbeveszi a kicsiket, az infokommunikációs eszközök (pl. mobiltelefonok, tabletek) hatékony használata ma már alapkészség, az információdömping szűrése és kritikus fogyasztása pedig sokszor fontosabb, mint a lexikális ismeretek.

Okos otthon”, intelligens épület, automatizált ház, legújabb nevén Smarthome. A tudásközpontok szemszögéből nézve a leglényegesebb kérdés, hogy miként hozhatjuk be most épülő otthonunkba ezeket az okos rendszereket? Épületgépészeti megoldások eddig is megfelelően működtek, azonban hiányzott az összehangolásukat irányító, komplex központi rendszer. Egy otthon akkor „okos”, ha berendezései kommunikálnak egymással, hatással vannak egymásra, miközben valamennyi eszközünk egyetlen felületről elérhető, távolról vezérelhető. Egy okosház megtanulja lakói igényeit, szokásait, felügyeli és figyeli a beépített gépek működését is, így – egy esetleges probléma esetén – megoldást is javasol.

A vizuális nevelés legfontosabb célja, hogy segítse a tanulókat az őket körülvevő világ vizuálisan értelmezhető jelenségeinek megértésében, ezen belül a vizuális művészeti alkotások átélésében és értelmezésében, illetve ennek segítségével környezetünk tudatos alakításában.

Az alkotó mozgalom abban hisz, hogy az egyén és a közösség az alkotáson keresztül fejlődik, szerez új készségeket. Ez az eszközcsoport az alkotó mozgalom technikáiba ad betekintést, a 3D nyomtatásba, az elektronikai építésbe, a mikrokontroller programozásába, a lézervágásba, a varrásba, a fa- és fémmegmunkálásba. A mozgalom elvei szerint végzett munka előnye, hogy a gyerekek nem unják meg, nincs felső korhatára a foglalkozásoknak, ugyanis azok annyira sokfélék, annyira széles érdeklődési területeket érintenek, hogy lényegében nem merül ki az ötletek tárháza.

Facebook oldalunkon megtekinthető a stúdióbeszélgetés, melyben Németh Gábor, társaságunk vezérigazgatója az OVTV stúdiójában beszél a központokról, valamint a tervekről és a ránk váró feladatokról. facebook.com/oihzrt

Kevesebb