Lombhullás és az ezzel járó feladatok

2023. január 17., kedd 10:15

A jelenlegi hómentes idő lehetőséget ad az eddig még nem teljeskörűen összegyűjtött, az ősz folyamán lehullott lombozat kezelésére is. 

A folyamat több szempontból is hosszabb időt vehet igénybe a város különböző területein. Egyrészt az eltérő fafajok más-más időben vesztik el lombozatukat. A platán fák esetében akár januárig is eltarthat a lombhullás, és ebből a belterületi részeken nagyságrendileg félezer jólfejlett, idősebb egyed található. Egyébként a város belterületi lakóövezeti részein, közterületen nagyságrendileg 11 000 db, különböző korú, méretű és fajtájú élő fa található, melyet a későbbiekben részletesebben is bemutatunk majd.

Másrészt először a gyalogos járdák, burkolt utak szegélyei, gyalogos közlekedő felületeken, ezek közelében és a parkolók szélein zajlik a folyamatosan hulló levelek gyűjtése. A csapadékvíz nyelők kiemelt fontosságúak, melyek tisztítása folyamatos feladatot jelent Társaságunknak. Azt is figyelembe kell venni, hogy bizonyos útszakaszok szegélyei mellett és a parkolókban szinte folyamatosan állnak autók, így a munkavégzés kifejezetten nehézkes és csak szakaszosan, többszöri vissza-visszatéressel oldható meg. A nyirkosabb téli idő abból a szempontból is kedvezőbb, hogy a lehullott levelek térfogata ilyenkor nagyságrendekkel kisebb, és a nagyteljesítményű szívó berendezéssel az előzetesen összehúzott lombok nagyobb tömegben gyűjthetők.

A városüzemeltetési feladatok keretében jelenleg Társaságunk évi 1-2 alkalommal gyűjti a lombokat, több száz köbméternyi mennyiségben. Ezek ütemezése lehetőség szerint az ősz folyamán és az év elején történik a leírtak szerint. Az év további időszakában a gyűjtött lombok, ágak részleges újrahasznosításra kerülnek humuszolás, fadarálék és mulcs formájában.

Egyéb iránt az összes zöldfelületről nem feltétlenül szükséges minden lomb teljes begyűjtése, elsősorban az utak, járófelületek környékén van létjogosultsága. A nagyobb, egybefüggő füves-fás parkos területeken a lombok fokozatos bomlása tápanyag utánpótlást jelent a talajnak és a vegetációnak, illetve az áttelelő fajoknak is kedvező. Ez különösen fontos a „sovány”, rendkívül tápanyaghiányos, sok esetben építési törmelékkel töltött belterületi parkfelületek esetében. 

Továbbra is kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy amennyiben saját ingatlanjuk környékén a közterületen keletkezett lombokat, lehullott kisebb gallyakat összegyűjtik, azt pontos helyszín megjelöléssel jelezzék az OIH Zrt.-nek a Társaság elérhetőségein. Amennyiben ehhez nagyobb méretű zsákokra lenne szükségük, úgy azt is jelezzék, tudunk biztosítani a Bánki Donát utcai telephelyen. 

Köszönjük az együttműködést! 


OIH Zrt. - Szeretjük Gondozzuk Fejlesztjük

Kevesebb