Tisztelet a bányászoknak

2021. szeptember 3., péntek 08:48

Oroszlány és a bánya története egybefonódott, hiszen a bánya fejlődése igényelte munkaerő-bővülés együtt járt a település fejlődésével, szerkezeti átalakulásával.

- Az, hogy itt tart ma Oroszlány, azért elődeinknek keményen meg kellett küzdeniük. Az iparosítás során komoly bányászatot teremtettek, középületeket húztak, otthonokat, várost építettek, erőművet emeltek, és áldozatokat hoztak, több alkalommal emberáldozatot is. Harcoltak és harcot vívtak a nehézségekkel, a természet erőivel, a földdel, mindannyiunkért. Szavakkal nem kifejezhető hálával kell tehát gondolnunk a bányászokra, akik ezekben az időkben is megőrizték hitüket, emberségüket – fogalmazott Németh Gábor vezérigazgató a 71. Bányásznap kapcsán, aki azt is elmondta, hogy a társaság profiljának megfelelően készült az ünnepre.

- A közelmúltban avattuk fel a Bányászati Múzeumban azt az élményparkot, ami ahol a gyerekek kipróbálhatják a „fekete gyémánt” játékos kitermelését, valamint a csillézést, de a kisvasúttal körbejárva sok egyéb érdekességgel is találkoznak. Munkatársaink a Bányásznapra készülve erejükön felül vettek részt a virágosítási programban, tisztították meg a buszmegállókat és környéküket, gallyazták a növényzetet, kivágták az elkorhadt fákat, végezték a padkatisztításokat, és még sorolhatnám az elvégzett munkákat – mondta a vezérigazgató.

Kevesebb