Megújul a Bányászati Múzeum

2021. augusztus 12., csütörtök 17:55

Oroszlány Város Önkormányzata és a LÜN Kft. mintegy 637 millió forintos uniós támogatást nyert el a TOP-1.2.1-15-KO1-2016-00008 azonosító számú projekt megvalósításához, amelynek keretében az Oroszlányi Bányászati Múzeum és környezetének fejlesztése valósul meg.

A szerdai bejáráson a meghívottak, akik között ott volt Lazók Zoltán oroszlányi polgármester, Czunyiné Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője, Steindl Balázs megyei közgyűlési alelnök, Peter Paška, Galánta polgármestere, Tassi József, a LÜN Kft. ügyvezetője, valamint Németh Gábor, az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt. vezérigazgatója, megtekintették a beruházás eddig elkészült fejlesztéseit.

Németh Gábor projektismertetőjében elmondta, hogy a beruházás célja a kiállítóhely területének rendezése, korszerű fogadóépület, új kiállítási területek kialakítása, a meglévő tárlat interaktívvá tétele, új attrakciók fejlesztésével. A múzeum az eddigi tavasz-ősz időszaki nyitva tartás helyett egész évben üzemelni fog, ami 3 új munkahelyet is jelent.

A majki volt XX-as (bánya) Akna területén található múzeum jelenlegi rendezetlen külső területeinek rehabilitálása, új funkcióval történő fejlesztése alapot teremt a korszerű fogadókörülmények kialakításához. A volt portaépület bővítésével alakult ki a fogadóépület, ahol ajándékbolt és büfé, mosdó, kerékpártároló, tetőterasz és bemutató terület is található, a látogatók innen indulhatnak felfedezni a tárlat nyújtotta érdekességeket.

A múzeum belső területén a volt Faléz épület (jelenlegi kiállító épület) energetikai felújításon esett át, a fűtést megújuló energia (pellet) szolgáltatja. A már meglévő attrakciók fejlesztése is megvalósul, többek között a bányavágat bejáratánál kas szimulátor létesül, de a fűtetlen gépészeti épületekben is számos interaktív fejlesztés valósul meg, ahol mobil applikáció segítségével is körbejárható lesz a tárlat.

A projekt eredményeként egy olyan turisztikai fogadókörnyezet alakul ki, mely nem csak a Bányászati Múzeum, hanem a környék nevezetességeinek elérhetőségét, bemutatását is elősegíti, kiinduló vagy végpontja lehet számos kerékpáros vagy gyalogos túrának, de akár csak a pihenésre, kellemes környezetre, jó levegőre vágyóknak is alkalmas területet biztosíthat.

Lazók Zoltán a fejlesztésekre utalva kiemelte: az Oroszlányi Bányászati Múzeum területének rendezésénél hamarosan elérkezünk az infrastrukturális feltételek kialakításának befejezéséhez, s már csak egy lépés marad hátra: mindezt tartalommal, élménnyel és attrakcióval kell megtöltenünk. Megtartva a meglévő szellemi és tárgyi emlékeket, de hozzáigazítva a mai kor múzeumával szemben támasztott követelményeknek.

Czunyiné Bertalan Judit fontosnak tartotta kiemelni, hogy a térség évek óta tartó turisztikai fejlesztéseinek következtében elkészült a kerékpárkölcsönző, az Oroszlány-Majk-Tatabánya kerékpárút, jelenleg is tart a majki kamalduli remeteség beruházása, még ebben a hónapban átadásra kerül Oroszlányban az a különleges játszótér, ami a Pons Danubii együttműködés keretében épült, újra látogatható a vértesszentkereszti apátsági rom, s nem utolsó sorban, tervezés alatt van a Velencéig futó kerékpárút is.

- Mindezen látnivalók már arra is alkalmasak, hogy akár több napot is eltöltsenek a környéken a látogatók - összegezte az országgyűlési képviselő.

A Bányászati múzeum projekt várhatóan 2022 nyarán fejeződik be. A jelenleg is zajló kivitelezést követően a kiállítás berendezésére kerül sor. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió támogatásával valósul meg.

Kevesebb